Открийте ни във Facebook

 

Открийте ни
във Facebook

Разгледайте нашата галерия.

Галерия

Адрес:
София 1138
Горубляне
ул. Самоковско Шосе 75


Телефон:
02/ 973 61 44

 

e-mail: hrsvetigeorgi@gmail.com

Вести
Архиерейска Литургия за празника Лазаровден с освещаване на новите стенописи на столичния храм „Св. Георги Победоносец“ кв. Горубляне
27-04-2024г.

В деня Възкресение Лазарово, с благословението на Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий – Наместник-председател на Св. Синод и Наместник на овдовелия Софийски епархийски престол, бе отслужено празнично богослужение с чина на обновление на храм от Негово Преосвещенство Браницки епископ Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“.

Епископ Пахомий бе посрещнат от иконом Лазар Георгиев, храмовото духовенство и гости.

Около Светата трапеза с архиерея съслужиха: архимандрит Мелетий – заместник-ректор на Софийската семинария, иконом Лазар Георгиев, председател на църковното настоятелство при храма, ставрофорен иконом Борис Петров – и.д. игумен на Обрядовския манастир „Свети Мина“, протойерей Петър Петров, свещеник Стоян Иванов от храмовото духовенство и дякон Слави Спасов, секретар на семинарията.

Преди Светата Литургия бе извършено чина с освещаването на изцяло новите стенописи в храма изографисани от зографите Владимир и Александра Андрееви, които етапно за 5 години изрисуваха цялостно столичната църква.

След това епископ Пахомий пострига за четец и певец младежа Росен, който да подпомага на храмовото духовенство по време на Богослуженията.

Тържествуващия храм не можа да побере множеството хора, които бяха дошли да почетат празника Лазаровден и да поздравят лично своя духовен наставник отец Лазар, който отбелязва и имен ден.

В края на богослужението служещия архиерей произнесе празнично слово за празника, като обърна особено внимание на Чудото Христово – Възкресяването на Лазар Четвертодневни – приятел Христов. В края на словото си архиерея лично поздрави именника отец Лазар, като му пожела с духовни сили и усърдие да се труди за благолепието на поверения му храм и да води с любов Христовото стадо.

В отговор отец Лазар благодари на архиерея за отслужената Литургия, за подкрепата на църковното настоятелство, на зографите, ктиторите, и множеството, които изпълниха храма с любов и почит.

Бе изпято многолетствие за благоденствието на христолюбивият български народ. По традиция в двора на храма малки деца-лазарки с музикална програма поздравиха епископ Пахомий и отците по случай празника. От своя страна владиката поздрави децата и ги благослови, като всяко дете получи подарък и детска Библия за спомен.

 

Начало  |  История  |  Вести  |  Галерия  |  Въпроси и Отговори  |  Контакти  |  Богослужения

© 2010 Храм “Свети Великомъченик Георги Победоносец”