Открийте ни във Facebook

 

Открийте ни
във Facebook

Разгледайте нашата галерия.

Галерия

Адрес:
София 1138
Горубляне
ул. Самоковско Шосе 75


Телефон:
02/ 973 61 44

 

e-mail: hrsvetigeorgi@gmail.com

Вести
Богоявление в кв. Горубляне+ фото
06-01-2022г.

Богоявлениеедин от най-почитаните празници в България. Смята се, че на този ден Господ Исус Христос бил кръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител.

Празника- Кръщение Господне тържествено беше отбелязано в столичния квартал Горубляне. Тържествата по-случай Йорданов ден започнаха в ранни зори в местният храм " Св. вмчк Георги Победоносец" с отслужването на Божествена света литургия- от  отец Петър-от храмовото духовенство Целият храм се преизпълни с множество народ и съучастваха в молитвено настроение в светата Богослужба. През цялата служба се усещаше празничното настроение на богомолния народ, който благочинно целуваше празничната икона на празника със свещица в ръка.

След това по традиция беше извършен Великият Богоявленски водосвет от предстоятеля иконом Лазар Георгиев и  храмовото духовенство за здраве и спасение на всички хора. В литийно шествие предвождано от Празничната Богоявленска икона и храмовото духовенство множеството народ се отправиха към река Искър, която преминава през квартала. След като бяха поръсени водите на реката отец Лазар хвърли св. Кръст в речните води. Младежи  и доста малки деца предварително приготвени се хвърлиха в борба да извадят Оръжието Христово. Тази година щастието се усмихна на младежа и именника Йордан Стоянов, който с вълнение го предаде на отец Лазар, който го поздрави и награди с парична награда.На  тържественото хвърляне на св. Кръст в реката присъстваха и множество ученици от местното училище 82 ОУ "Васил Априлов" с техните класни ръководители. Празничните настроения завършиха с много топла радост и песни около огъна край река Искър.

Начало  |  История  |  Вести  |  Галерия  |  Въпроси и Отговори  |  Контакти  |  Богослужения

© 2010 Храм “Свети Великомъченик Георги Победоносец”