Открийте ни във Facebook

 

Открийте ни
във Facebook

Разгледайте нашата галерия.

Галерия

Адрес:
София 1138
Горубляне
ул. Самоковско Шосе 75


Телефон:
02/ 973 61 44

 

e-mail: hrsvetigeorgi@gmail.com

Вести
Сретение Господне- срещата на човечеството с Бога
02-02-2024г.
Сретение Господне- срещата на човечеството с Бога

 Сретение Господне или другояче казано Срещането на дребния Иисус в Йерусалимския храм е един от огромните празници през годината. Свързан е с едно събитие от живота на Спасителя Христос.
Според условието на юдейската вяра на 40-ия ден от рождението Му той бил занесен от майка Си, света Дева Мария, и Йосиф, в храма в Йерусалим, с цел да бъде показан на Бога. Защото всяка първородна мъжка рожба е трябвало да бъде отдадена на Бога. Това посвещаване се изразявало в показване на първородния наследник в храма и даването на жертвени животни съгласно опциите на фамилията.
Бедните хора принасяли в жертва две гургулици или два гълъба. Така създали света Мария и Йосиф. А в двора на храма ги срещнал един изнемощял праведник - Симеон, който с боязън очаквал да види Месия (Христос, Помазаника), преди да си отиде от този свят. Той пристигнал по ентусиазъм от Бога в същия час, когато светата Дева с дребния Иисус на ръце била там. Старецът взел в обятията си Иисус и изрекъл следните знаменателни думи, с които го приема като Бог: " Сега отпускаш Твоя раб, Владико, съгласно думата Си, смиром; тъй като очите ми видяха Твоето избавление, което си приготвил пред лицето на всички нации - светлина за култура на езичниците и популярност на Твоя народ Израил ". Тези въодушевени думи станали по-късно обичана молитва на християните.

________________________________

Този празник от 12-те Господски празници в чест на срещата Господня с човечестовто Тържествената Богослужба бе извършена от чредния свещеник на храма отец Петър при клиросното пеене на отец Лазар. Въпреки делничен ден, който бе  студен и ветровит, но огравян от Божията топлина в храма пристъпиха множество християни дошли да съучастват в светата Богослужба. Слово за празника беше прочетена по време на причастния на светата Литургия, припомняйки за празника и за традицията която днес се спазва, а именно всеки родител води своето дете на 40-ят ден, в който се чете т.нар. Чиста молитва.

 


 

Начало  |  История  |  Вести  |  Галерия  |  Въпроси и Отговори  |  Контакти  |  Богослужения

© 2010 Храм “Свети Великомъченик Георги Победоносец”