Открийте ни във Facebook

 

Открийте ни
във Facebook

Разгледайте нашата галерия.

Галерия

Адрес:
София 1138
Горубляне
ул. Самоковско Шосе 75


Телефон:
02/ 973 61 44

 

e-mail: hrsvetigeorgi@gmail.com

Вести
В деня на светите първовърховни апостоли Петър и Павел- Петровден
29-06-2023г.

В горещия юнски ден, 29 юни, православната църква почита едновременно паметта на великите апостоли Петър и Павел, ученици на Христос.

Най-важните обстоятелства от техния живот са описани в книгата "Деяния на апостолите" (Нов завет), а за апостол Петър четем и в евангелията. Петър се наричал отначало Симон и бил син на рибар от Витсаида Галилейска. Брат му Андрей пръв станал ученик на Христос и довел Симон при Иисус.

Спасителят го нарекъл "Кифа" (на еврейски) или Петър (на гръцки), което значи "камък".

Името на апостол Петър се споменава постоянно в Евангелието.

Tой бил един от любимите ученици на Христос. Когато повели Иисус на съд, само Петър и един от учениците вървели след него.

В двора на първосвещеника обаче, обхванат от малодушие, той три пъти се отрекъл от Христа. Когато пропял петелът, той си спомнил предсказанието на Спасителя: „Казвам ти, Петре, не ще пропее днес петел, преди ти три пъти да се отречеш, че Ме познаваш. (Лука 22:31-34)”, и горко се разкаял.

____________________________________________

Петровден- денят посветен на първовърховните свети апостоли Петър и Павел тържествено бе отпразуван с отслужването на света Литургия, за тяхна прослава и молитвеното им застъпничество. Богослужението бе оглавено от именникът протоиерей Петър Петров от храмовото духовество. Въпреки делничния работен ден изпълнен с празнично настроение Горублянския храм бе изпълнен с множество християни, като част от тях приеха и Божествените Тайни- св. Кръв и Тяло Христови. Екипа на сайта и настоятелството на храма пожелават на отец Петър от храмовото духовенство- крепко здраве, мъдрост, сръчност и светли бъднини в този земен живот.

На многая и благая лета на всички които празнуват своят имен ден!

 

Начало  |  История  |  Вести  |  Галерия  |  Въпроси и Отговори  |  Контакти  |  Богослужения

© 2010 Храм “Свети Великомъченик Георги Победоносец”