Открийте ни във Facebook

 

Открийте ни
във Facebook

Разгледайте нашата галерия.

Галерия

Адрес:
София 1138
Горубляне
ул. Самоковско Шосе 75


Телефон:
02/ 973 61 44

 

e-mail: hrsvetigeorgi@gmail.com

Въпроси и отговори
Теодора Василева пита:

Здраве?те,понеже искаме на Лазаровден да направим кръщенето на дъщеря ми,и вече се сблъсквам с различни условия в различните църкви,първо искам да попитам може ли роднина да бъде кръстник?Друго,което ме интересува,кръщене по време на пости,означава ли задължително постна маса на тържеството с гостите след ритуала в църквата. Благодаря Ви

ХРАМОВОТО ДУХОВЕНСТВО отговаря:

Здравейте, свето Кръщение е разрешено през всички дни на годината. На Лазаровден също е разрешено, но не се препоръчва ваш роднина от семейството Ви да е кръстник. Лазаровден се пада по време на Великия пост. Ние като християни се въздържаме от блажна храна, но това си е ваш избор. Преди всичко Кръщението е тайнство, а не ритуал и се надяваме повечето да го възприемат с вяра и надежда че искат да станат християни. Надяваме се че сме Ви били полезни. Успешен и ползотворен ден Ви желаем.

Марияна Борисова пита:

Здравейте,искам да попитам утре в колко часа ще се хвърля кръста в Искъра.

отговаря:

След богоявленския водосвет около 11 часа

Ася Караколева пита:

Добър ден! Тъй като смятаме напролет да кръстим нашият син, въпросът ми е дали може да поръчаме кетеринг и да ползваме масите и пейките в двора. Ако е възможно, как точно се процедира- заплаща ли се някаква сума? Колко време предварително трябва да заявим датата? Благодаря предварително! Когато наближи времето ще минем да доуточним всичко.

отец Лазар отговаря:

Може разибра се заповядайте

Виржиния Сапаревска пита:

Честит празник! Искам да науча повече за иконатана Пресвета Богородица "Неразрушима стена".От какво ни предпазва тя? Благодаря Ви предварително.

Храмовото духовенство отговаря:

Неразрушима стена - специална епитет е възложено, като правило на  изображения на Божията Майка, взаимствани от Богородичния акатист ("Радвай се, непоклатима стена царство" - Ikos XII).

В катедралата Св. София в Киев под арката на Горното място в светия олтар е изобразена от  мозайка Дева Мария, която е получила името "Неразрушима стена." Света Мария е показана в цял ръст с издигнати ръце стои на един квадратен камък със злато. По дъгата на черена мозайка облицован в полусвода има гръцки надпис: " Бог е в сред Него, Той няма да се поклати: Бог ще му помогне от ранно утро" (Пс.45: 6). Неговото име вероятно е иконата на факта, че в продължение на повече от 800 години, това изображение  не е бил унищожено.

В чест на иконата през 2001 г. основава манастир в град Апшеронск.

Изображението е почитано  като чудно и се чества на 13 юни.

Иванов пита:

Бих желал да видя двойната икона на Св.Георги Победоносец и Св.Мина с двата вълка.Бихте ли я публикували във вашата галерия или да ми я изпратите по пощата.Благодаря Ви предварително и Божията благодат да бъде върху вас.

Храмовото духовенство отговаря:

Тази икона се пази в храма и е уникална в това отношение, че е двойна с изображенията на храмовия светец св. Георги и св. Мина. Тя е доста старинна и е от древно време, може би откак е основан самия Горублянски храм- 1858 год.

Задайте вашия въпрос ?
Текст
Това поле е задължително.
Вашето име
Това поле е задължително.
Телефон за връзка
e-mail
Това поле е задължително.
Моля въведете валиден e-mail адрес.

Въпросът беше изпратен успешно !

Начало  |  История  |  Вести  |  Галерия  |  Въпроси и Отговори  |  Контакти  |  Богослужения

© 2010 Храм “Свети Великомъченик Георги Победоносец”